• Online Randevu
  • 0532 135 22 78
  • 0546 868 78 78
  • [email protected]
  • EnglishTurkish

Op.Dr. Canan Çalışkan Furtuna Blog

Kürtaj İçin Eş İzni Gerekir mi? Yasal Şartlar | Başakşehir

Kürtaj için eş izni, Türkiye’de yalnızca evli kadınlar için gereklidir. 2827 sayılı Nüfus Planlaması Hakkında Kanun’a göre işlem, gebe kadının kendi iznine bağlıdır; kadın evliyse eşinin de rızası aranır. Bekâr, boşanmış veya dul kadınlarda eş izni söz konusu değildir — işlem kadının kendi kararıyla yapılır. 18 yaş altında veli izni gerekir. İsteğe bağlı kürtaj, gebeliğin 10. haftası dolana kadar yasaldır; bu sürenin ardından yalnızca tıbbi zorunluluk hâlinde yapılabilir.

Muayenede en sık karşılaştığımız yanlış anlama, “fiilen ayrı yaşıyoruz, eşim ilgilenmiyor” durumunun eş iznini ortadan kaldırdığı düşüncesi. Hukuken belirleyici olan birlikte yaşayıp yaşamamak değil, resmî evlilik bağının devam edip etmediğidir. Boşanma davası sürerken bile nikâh bağı bitmediği için eş rızası gerekir. Bu yazıda kimin iznine ihtiyaç duyulduğunu, iznin nasıl alındığını ve sık karşılaşılan özel durumları anlatacağım.

Kürtajda İzin Kuralı Nedir?

Türkiye’de kürtaj (rahim tahliyesi), 1983’ten beri yürürlükte olan 2827 sayılı Nüfus Planlaması Hakkında Kanun ile düzenlenir. Kanunun 5. maddesi süreyi, 6. maddesi izinleri belirler. Buna bağlı olarak çıkarılan Rahim Tahliyesi ve Sterilizasyon Hizmetleri Tüzüğü ise uygulamanın ayrıntılarını içerir.

Kimin izni gerekir?

  • Her durumda: Gebe kadının kendi yazılı izni
  • Kadın evliyse: Ek olarak eşin rızası
  • Kadın 18 yaşından küçükse: Kendi rızası ile birlikte velinin izni
  • Vesayet altındaysa ve karar verme yeterliliği yoksa: Vasinin rızası ve sulh hukuk hâkiminin izni

Bu liste tamamlayıcıdır: evli ve 18 yaşından küçük bir kadında hem eş hem veli izni gerekir.

Eş İzni Nasıl Alınır?

İzin, işlemi yapacak sağlık kuruluşunda yazılı olarak alınır:

  1. Kadının onamı: Gebe kadın, işlemi ve risklerini anlatan bilgilendirilmiş onam formunu imzalar.
  2. Eşin onamı: Eş, kimliğiyle birlikte sağlık kuruluşuna gelir ve rıza belgesini imzalar.
  3. Kimlik ve evlilik durumu: Nüfus cüzdanı veya e-Devlet kaydıyla medeni durum doğrulanır.
  4. Gebelik haftasının belirlenmesi: Ultrasonla hafta kesinleştirilir; 10 haftayı aşan gebelikte isteğe bağlı işlem yapılamaz.

Eşin aynı gün gelememesi durumunda uygulanan yöntem sağlık kuruluşuna göre değişebilir. Bazı kuruluşlar noter onaylı rıza belgesini kabul eder, bazıları eşin bizzat gelmesini ister. Bu konuyu randevu alırken önceden sormak, işlem günü gecikme yaşanmasını önler.

İsteğe Bağlı Kürtaj Ne Zamana Kadar Yapılır?

Gebelik haftası Durum
10. hafta dolana kadar Kadının isteğiyle yapılabilir (evliyse eş rızasıyla)
10. haftadan sonra Yalnızca tıbbi zorunluluk hâlinde, uzman hekim raporlarıyla
Hayati tehlike içeren acil durum İzin şartı aranmaz, hekim müdahale eder

Hafta hesabı, son adet kanamasının ilk gününden itibaren yapılır ve ultrasonla doğrulanır. Hesaplama için Gebelik Haftası Hesaplama aracını kullanabilirsiniz; ancak kesin hafta muayenede belirlenir.

Süre konusunda erken başvuru önemlidir: 9. haftada başvuran bir kadında eş izni, belge temini veya tetkik nedeniyle birkaç günlük gecikme, yasal sınırın aşılmasına yol açabilir.

Özel Durumlar

Boşanma davası sürüyorsa

Dava sonuçlanıp karar kesinleşene kadar evlilik hukuken devam eder; eş rızası gerekir. Ayrı yaşama, ayrılık süresinin uzunluğu veya davanın hangi aşamada olduğu bu kuralı değiştirmez.

Eşe ulaşılamıyorsa

Eşin yurt dışında, cezaevinde veya adresi bilinmeyen durumda olması pratikte en zorlayıcı tablodur. Bu durumlarda izlenecek yol sağlık kuruluşunun uygulamasına ve mevzuata bağlıdır; genel bir cevap vermek yerine durumunuzu hekiminize ve gerekirse bir hukukçuya açıkça anlatmanız gerekir. Zaman kaybetmemek için bu görüşmeyi en erken aşamada yapın.

Gebelik eşten değilse

Hukuki açıdan belirleyici olan gebeliğin kimden olduğu değil, kadının medeni durumudur. Kadın evliyse eş rızası aranır.

İmam nikâhı varsa

Resmî nikâh yoksa kadın hukuken bekârdır ve eş izni gerekmez. Yalnızca kadının kendi izni yeterlidir.

Eş izin vermiyorsa

Evli kadında eş rızası olmadan isteğe bağlı kürtaj yasal olarak yapılamaz. Bu durumda yapılabilecekler sınırlıdır ve hukuki danışmanlık gerektirir. Yasal çerçeve dışında yapılan işlemler hem sağlık hem ceza hukuku açısından ciddi sonuçlar doğurur.

Eş İzni Gerekmeyen Durumlar

  • Bekâr kadınlar
  • Boşanma kararı kesinleşmiş kadınlar
  • Eşi vefat etmiş kadınlar
  • Resmî nikâhı olmayan birliktelikler
  • Annenin hayatını tehdit eden acil durumlar

Bu gruplarda işlem için kadının kendi yazılı izni ve gebelik haftasının uygunluğu yeterlidir.

Yasal Olmayan Kürtajın Riskleri

İzin şartını aşmak için yasal çerçeve dışında bir yol aranması, iki ayrı risk taşır.

Sağlık riski. Ruhsatsız ortamda veya ehil olmayan kişilerce yapılan işlemlerde kanama, enfeksiyon, rahim delinmesi ve gebeliğin eksik sonlandırılması riski belirgin biçimde artar. Bu komplikasyonlar ileride doğurganlığı etkileyebilir.

Nadir Ama Ciddi Riskler

Hukuki sonuçlar da ağırdır: Türk Ceza Kanunu, yasal şartlara uymayan kürtajı hem işlemi yapan hem de buna rıza gösteren kişi açısından suç olarak düzenler. Mevzuata uygun yapılan işlemde ise bu sorumluluk söz konusu değildir. Zorlayıcı bir durumdaysanız çözüm, yasal yolu hızlandırmak için erken başvurmaktır.

Kürtaj Fiyatları

Kürtaj ücretleri sabit değildir; şu etkenlere göre değişir:

  • İşlemin yapılacağı hastane ve ameliyathane koşulları
  • Gebelik haftası
  • Uygulanacak anestezi türü
  • İşlem öncesi tetkikler (kan grubu, hemogram, ultrason)
  • Kan uyuşmazlığı varsa uygulanacak koruyucu iğne
  • Kontrol muayenesi

Kesin ücret muayene sonrasında, gebelik haftası ve tetkikler netleştiğinde belirlenir. Fiyat karşılaştırırken işlemin uzman hekim tarafından, ruhsatlı bir sağlık kuruluşunda ve steril ameliyathane koşullarında yapılıp yapılmadığını mutlaka sorun; düşük fiyatın arkasında bu koşulların eksikliği olabilir.

Sık Sorulan Sorular

Bekâr kadın kürtaj için izin almak zorunda mı?

Hayır. Bekâr, boşanmış veya dul kadınlarda yalnızca kadının kendi yazılı izni yeterlidir. 18 yaşından küçükse veli izni gerekir. Eş izni yalnızca resmî nikâhı devam eden kadınlar için aranır.

Eşim gelemiyor, noterden izin yeterli mi?

Uygulama sağlık kuruluşuna göre değişir. Bazı kuruluşlar noter onaylı rıza belgesini kabul eder, bazıları eşin bizzat gelmesini ister. Randevu alırken bu konuyu önceden sorun; işlem günü belge eksikliği nedeniyle gecikme yaşanmasın.

Boşanma aşamasındayım, eş izni gerekir mi?

Evet. Boşanma kararı kesinleşene kadar evlilik hukuken sürer ve eş rızası aranır. Ayrı yaşıyor olmak veya davanın açılmış olması bu kuralı değiştirmez.

18 yaşından küçüğüm, ailem bilmeden kürtaj olabilir miyim?

Hayır. 18 yaş altında kürtaj için kendi rızanızın yanında velinizin izni gerekir. Bu, yasal bir şarttır ve sağlık kuruluşları bu izin olmadan işlem yapamaz.

Kürtaj kaçıncı haftaya kadar yasal?

İsteğe bağlı kürtaj, gebeliğin 10. haftası dolana kadar yasaldır. Bu süre son adet tarihinden itibaren hesaplanır ve ultrasonla doğrulanır. 10. haftadan sonra yalnızca tıbbi zorunluluk hâlinde, uzman raporlarıyla yapılabilir.

Eş izni belgesi nasıl olmalı?

Belge, sağlık kuruluşunun kendi rıza formudur; eş bu formu kimliğiyle gelerek imzalar. Evlilik durumu nüfus kaydıyla doğrulanır. Formun içeriği ve ek belge istenip istenmediği kuruluşa göre farklılık gösterebilir.

Randevu

Kürtaj kararı aldıysanız ilk adım muayenedir. Muayenede gebelik haftası ultrasonla kesinleştirilir, kan grubu ve gerekli tetkikler planlanır, izin belgeleri konusunda size özel yol haritası çıkarılır. Yasal sürenin kısıtlı olması nedeniyle bu görüşmeyi ertelememek önemlidir.

Op. Dr. Canan Çalışkan Furtuna, Başakşehir’deki muayenehanesinde kürtaj öncesi değerlendirme, gebelik takibi, doğum kontrol danışmanlığı ve jinekolojik muayene alanlarında hizmet vermektedir. Kürtaj işlemi anlaşmalı hastanelerde, ameliyathane koşullarında gerçekleştirilir. Bahçeşehir ve Başakşehir kadın doğum uzmanı arayan hastalar muayenehanemizden randevu alabilir.

Kaynaklar

  • 2827 sayılı Nüfus Planlaması Hakkında Kanun, madde 5 ve 6 (1983)
  • Rahim Tahliyesi ve Sterilizasyon Hizmetlerinin Yürütülmesi ve Denetlenmesine İlişkin Tüzük (1983)
  • 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, madde 99-100 (2004)

Bu içerik genel bilgilendirme amaçlıdır; tanı, tedavi veya hukuki danışmanlık yerine geçmez. Kendi durumunuza özel değerlendirme için bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına, hukuki sorular için bir avukata başvurunuz.